Průzkum společnosti 3M Česko: velké množství galerií, muzeí a archívů dostatečně nechrání své exempláře

pondělí 24 březen 2014
Praha, 20. února 2014 – Výsledek lednového průzkumu společnosti 3M Česko mezi provozovateli archivů, galerií a muzeí v České republice ukázal, že pro dvě třetiny respondentů je na prvním místě bezpečnost provozu a nulový vliv hasiva na exponáty či technické zázemí. Druhou nejdůležitější vlastností je neškodnost vypuštěného hasiva pro lidské zdraví.

Většina z dotazovaných institucí již v současné době zabezpečuje prostory, majetek a vybavení stabilním hasicím zařízením, nebo tento způsob ochrany plánuje. Až 36 % institucí využívá k hašení inertní plyn (argon, dusík, inergen, aj.), druhým nejčastějším způsobem jsou klasické sprinklery (voda/vodní mlha), které používá 22% respondentů. Kromě ochrany výstavních prostor se téměř dvě třetiny dotázaných soustředí také na požární ochranu technického zázemí a archivů.

„Průzkum ukázal, že velké množství galerií, muzeí a archívů v České republice stále používá klasické vodní hasicí systémy, které mohou výrazně poškodit chráněné archiválie – mnohdy v podobné míře jako samotný požár. Nejčastěji se používají inertní plyny, které vyžadují poměrně složitou instalaci, vinou skladování v tlakových nádobách hrozí riziko výbuchu a mají poměrně vysoké a nákladné nároky na infrastrukturu, manipulaci i plnění. Zde vidíme budoucnost chemicky čistého hasiva, které je v porovnání s tradičními prostředky mnohem bezpečnější, šetrnější k životnímu prostředí a finančně méně náročné,“ říká Pavel Čejka, obchodní a marketingový vedoucí skupiny Elektronického & energetického průmyslu 3M.

Speciální kapalina 3M™ Novec™ 1230 je využívána jako médium stabilního hasicího zařízení (SHZ). Tato kapalina se při hašení mění v plyn, který požár likviduje bez jakéhokoliv rizika poškození exponátů, elektronických zařízení a dalších předmětů. Zároveň umožňuje nepřetržitý provoz vybavení, a tudíž zamezuje nákladům na odstávky. 3M™ Novec™ 1230 není distribuována a instalována ve stlačeném stavu, díky čemuž mnohem bezpečnější než alternativní prostředky v tlakových nádobách, u kterých hrozí riziko výbuchu. Hasivo nepoškodí majetek ani v případě falešného poplachu, a rovněž hašení v přítomnosti lidí nevytváří potenciálně nebezpečné podmínky pro jejich zdraví.

3M Company (NYSE:MMM) je přední globální technologická společnost se sídlem v St. Paul v USA. Již déle než 100 let vyvíjíme inovativní výrobky a řešení pro průmysl, energetiku a telekomunikace, bezpečnost a zabezpečení, zdravotnictví, kancelář a domácnost. Diversifikované portfolio 3M zahrnuje přes 50 tisíc výrobků a stále se rozšiřuje o další průlomové produkty. Ačkoli využití jednotlivých výrobků je zcela odlišné, všechny
spojuje jedna vlastnost – v daném odvětví vždy představují inovativní řešení, které kromě důmyslnosti a efektivity dbá na šetrnost k životnímu prostředí, bezpečnost a zdraví lidí. Výrobky jsou 3M jsou nabízeny pod značkami Scotch™, Post-it®, 3M™ Spofaplast®, Nexcare™, Ultrathon™, VHB™, Dual Lock™, Scotch-Brite™, Trizact™, Cubitron™, Bumpon™, Dyneon™, Thinsulate™, Ceradyne®, Peltor™, Speedglass™ a dalšími. 3M Company zaměstnává 88 tisíc lidí v 70 zemích, roční tržby přesahují 30 miliard USD.

3M Česko, spol. s r.o. působí jako výhradní zastoupení 3M Company na českém trhu. Se 140 zaměstnanci a ročním obratem přesahujícím miliardu korun se řadí mezi významné partnery českého průmyslu, zdravotnictví, školství a vědy. V roce 2012 bylo v Praze otevřeno Inovační centrum 3M (Advanced Development Lab, ADL), jež kromě prezentace kompletní produktové nabídky umožňuje testování lokálních zákaznických aplikací s využitím vlastního technického a laboratorního zázemí. 3M Česko je hrdým iniciátorem a generálním partnerem projektu Česká inovace, zaměřeného na podporu inovací a rozvoj transparentního a etického podnikatelského prostředí v České republice. Naše aktivity v této oblasti byly oceněny v soutěži „Českých 100 Nejlepších“ společnosti Comenius. Více informací o společnosti 3M a našem nasazení pro inovace je k dispozici na www.3M.cz

Lenka Michalcáková – PR & komunikace
3M Cesko spol. s r.o., V Parku 2343/24, 148 00, Praha 4