Stačí málo, aby naše děti byly vidět

úterý 26 únor 2013
Stačí málo, aby naše děti byly vidět
Cílem fotografické soutěže Chceme být vidět je zábavnou formou upozornit děti školou povinné – a nejen je –, že se samy mohou přičinit o to, aby se jejich bezpečnost na cestě do školy výrazně zvýšila. Musí být v prvé řadě za všech okolností dobře vidět!

Praha (26. února 2013) – V České republice stále není samozřejmostí používat v každodenním životě reflexní doplňky jako běžnou součást oděvu. Více než 200 fotografií přihlášených do letošního ročníku fotosoutěže Chceme být vidět jasně dokazuje, že stačí málo a viditelnost – a tedy i bezpečnost – osob v silničním provozu se díky reflexním prvkům výrazně zlepší. Soutěž společně organizují tři neziskové organizace – Nadace Partnerství, Pražské matky a Oživení, generálním partnerem je společnost 3M.

„Účastníci soutěže, studenti a žáci školských zařízení v ČR, měli za úkol zachytit sami sebe, své přátele či třeba členy rodiny vybavené originálním způsobem do tmy, tak, aby byli dobře viditelní v silničním provozu,“ vysvětluje zadání soutěže Petra Lukešová ze sdružení Oživení. „Pořídili proto snímky, na kterých využili nejrůznější reflexní materiály a doplňky – od klasických vest a pásek po nalepovací látky, nášivky a přívěsky, dodává Lukešová.“

Originalitě fotografií se meze nekladly, čehož žáci bohatě využili. „Do soutěže se vedle jednotlivců přihlásilo 42 škol z celé republiky, celkově přišlo 253 fotografií. Zájemcům jsme poslali reflexní materiály a nechali čistě na nich, jak je ke zviditelnění využijí,“ shrnuje letošní ročník koordinátorka soutěže Barbora Kolárová z Nadace Partnerství.

V kategorii „Na cestě do školy“ zvítězila fotografie žáka ZŚ Praha-Kolovraty Gabriela Heringa s přiléhavým názvem „Nepřehlédnutelný.“ Porotci ocenili originalitu ztvárnění tématu bezpečnosti silničního provozu a zdařilou kompozici fotografie. Kategorie „Být vidět kdykoli a kdekoli“ má dva vítěze, respektive vítězky – zvítězily fotografie studentek Kateřiny Holzmannové a Evy Kaločové ze severomoravské ZŠ Vratimov. Zde se porotě zamlouvala lehkost a fotografická kvalita ztvárnění tématu bezpečnosti. V poslední kategorii „Bezpečně do školy“ porota ocenila fotografie týmu šesti autorů z jihočeské ZŠ Cehnice.

Vedle hlavních kategorií udělili pořadatelé a partner soutěže dvě zvláštní ceny. Zvláštní cenu BESIPu získal Richard Morstein ze ŽŠ Slivenec, zvláštní cenu 3M potom Aneta Minaříková a Kristýna Macourková ze ŽŠ Kanice.

„Řada míst, kde se lidé pohybují, včetně přechodů, není dobře osvětlená a tmavě oblečené osoby na nich jsou velmi špatně vidět. Přitom stačí relativně málo – použít na oděvu výrazné reflexní doplňky,“ vysvětluje záměr pořadatelů soutěže Jarmila Johnová z Pražských matek. Kamil Koláček ze společnosti 3M Česko dodává: „S reflexním materiálem jste vidět až na 200 metrů, a to je pro auto dostatečná vzdálenost, aby stačilo zareagovat. Děti jsou jednou z nejvíce ohrožených skupin, u které je potřeba zajímavými formami zájem o bezpečnost vzbuzovat. I proto jsme partnery tohoto projektu," uzavírá Koláček.

Více informací o soutěži na www.chcemebytvidet.cz.

Oceněné fotografie soutěže chceme být vidět 2013 v tiskové kvalitě ke stažení zde.

Přehled oceněných fotografií:

Kategorie „Na cestě do školy“

• místo: Gabriel Hering, ZŠ Kolovraty, Praha
  • místo: Andrea Majerová, Daniela Majerová, ZŠ Cehnice, Jihočeský kraj
  • místo: kolektiv žáků 3.B třídy ZŠ Pivovarská , Jablonec nad Nisou, Liberecký kraj

Kategorie „Být vidět kdykoli a kdekoli“
  • místo: Kateřina Holzmannová a Eva Kaločová, ZŠ Vratimov, Moravskoslezský kraj
  • místo: Tereza Mikoláško, ZŠ Nejdek, Karlovarský kraj
  • místo: Eva Hotařová, ZŠ Ústí, Olomoucký kraj

Kategorie „Bezpečně do školy“
  • místo: Tým šesti autorů ze 7., 8. a 9. třídy, ZŠ Cehnice, Jihočeský kraj

Zvláštní ceny: