Dejte šanci své inovaci!

úterý 27 listopad 2012
Česká inovace vyhlašuje druhý ročník soutěže,

Praha, 2. října 2012 - Česká inovace, projekt úspěšných manažerů a firem, vyhlašuje druhý ročník soutěže, jejímž cílem je nalézat inovativní nápady a pomoci je realizovat. Uzávěrka soutěže je 20. prosince.

Soutěž je určena autorům inovativních nápadů z řad jednotlivců, studentů, živnostníků, začínajících, malých i středních firem, ale i velkých korporací sídlících nebo podnikajících na území České republiky. Slavnostní vyhlášení výsledků a udělení cen proběhne 27. února 2013 v rámci Festivalu Česká inovace.

Nová kategorie i pro veřejnou správu

Tento rok se soutěž Česká inovace rozrostla o novou kategorii „Inovace ve veřejné správě“. Tato kategorie je určena územním samosprávným celkům, úřadům státní správy a organizacím financovaným z veřejných prostředků, včetně například škol, záchranných složek, hasičů, policie, zdravotnických zařízení a podobně.

„Inovace ve veřejné správě je potřeba ocenit tím spíše, že se často rodí z osobního nadšení jednotlivců, ale mohou ovlivnit životy deseti milionů lidí v České republice,“ říká ředitel České inovace Daniel Sobotka.

Ocenění nejlepších nápadů

Česká inovace pomáhá nápady realizovat pomocí zkušeností a know-how, které její partneři předávají všem, jež se zapojují do jejích aktivit.

Každý soutěžící má tedy k dispozici balíček konkrétních rad, jak komerčně využít vlastní nápady a projekty. Česká inovace sleduje dění ve všech soutěžních projektech a hledá cesty jak jim pomoci k jejich úspěšné realizaci.

Bonusem pro studenty nebo začínající firmy je také možnost osobně se setkat s úspěšnými manažery, kouči a odborníky z mnoha oblastí nejen v rámci Festivalu Česká inovace.

Minulého ročníku se zúčastnilo 80 projektů

Minulého startovního ročníku se zúčastnilo 80 projektů, absolutním vítězem se stal projekt Technické školky, jehož autory jsou VUT v Brně a společnost Prefa Komposity.

Cílem projektu bylo přivést děti k zájmu o technické obory, jako jsou stavebnictví nebo elektrotechnika. Autora projektu Miloše Filipa, ředitele Prefa Kompozity, mrzí, jak málo mladých má dnes o technické obory zájem. „Nejde jen o vysokoškoláky, ale o děti, které by stály o řemeslo. Proto jim je třeba technické obory ukázat už v útlém věku,“ řekl Filip. Jako hlavní cenu obdrželi zástupci vítěze exkurzi do Inovačního centra společnosti 3M v americké Minnesotě.

Dalším zajímavým vítězným projektem roku 2011 byla LED svítidla veřejného osvětlení s mikroreflektorky od Sathea Vision. Ta by mohla představovat osvětlení budoucnosti, jelikož světový trend ve veřejném osvětlení směřuje od sodíkových výbojek právě k LED diodám.

O České inovaci

Česká inovace je neziskovým projektem úspěšných manažerů a mezinárodně etablovaných firem. Jejich zázemí a know-how vytvářejí jedinečný soubor zkušeností, kterými podporují realizaci zajímavých nápadů kohokoli v České republice. Česká inovace rozvíjí svými projekty dobrou inovátorskou tradici a podporuje konkurenceschopnost České republiky.

Generálním partnerem České inovace je společnost 3M. Její ředitel David Vrba ke spojení firmy s Českou inovací říká: „Chytré mozky a nápady, ať už na vysokých školách, či v podnicích, v Česku máme. Velkou výzvou však jak pro soukromý sektor, tak i pro vysoké školy zůstává schopnost efektivní komercializace těchto nápadů. S tím souvisí i nalezení potřebných prostředků, protože pouze úspěšně komercializovaný nápad se stává inovací. ČIN pomáhá se s touto velkou výzvou utkat.“

Novým generálním partnerem je Era, obchodní značka skupiny ČSOB, pro níž jsou inovace podstatnou součástí obchodního modelu. Např. v lednu tohoto roku byla spuštěna aplikace Era smartbanking pro obsluhu účtů přes chytré telefony a tablety, dalším velkým tématem nejen bankovního sektoru budou mobilní platby. Era tedy souhlasí s posláním projektu Česká inovace a své partnerství chápe jako společenskou zodpovědnost.

Zahájení soutěže: 3. října 2012
Uzávěrka soutěže: 20. prosince 2012